Teater Galeasen bildades 1983 och har verkat i 30 år som en av landets ledande indieteater. Vi har en fast scen på Skeppsholmen, ett unikt scenrum i en unik Stockholmsmiljö. Hittills har gruppen producerat ett 70-tal föreställningar, flera i nära samarbete med svenska dramatiker. Det stora genombrottet kom 1987 med "Sakrament", fritt efter Lars Norén. En föreställning som definitivt etablerade Teater Galeasen i Teatersverige.

Vår konstnärliga idé

Teatern har sedan starten befäst sin position som ett utmanande, provocerande och undersökande scenkonstkollektiv. Vi vill presentera uppsättningar som kombinerar djärva, innovativa sceniska uttryck med intelligent innehåll. Dramatik med inbyggt motstånd, som kräver engagemang och mod att låta sig utmanas. Vi har alltid strävat efter att göra angelägen, flerdimensionell och normöverskridande konst. Detta är även vårt fortsatta mål.

Europaperspektivet

Galeasen skall också fungera som ett fönster mot Europa. Vi tittar ständigt utanför Sveriges gränser efter samtida, avantgardistiska pjäser som bryter vaneseenden och överenskommelser. Vi vill vara en aktuell röst som kommenterar och reflekterar över vår samtida tillvaro och dess företeelser, inte bara det som händer i vår absoluta närhet utan också i ett större perspektiv. 

Priser och nomineringar

Gruppen håller en hög aktning internationellt, vilket turnéer i Danmark, Estland, Italien och Finland vittnar om. I Sverige har vi varit utvalda till många Teaterbiennaler, bl. a i Umeå 2005 med "Prinsessdramer" av Elfriede Jelinek i regi av Rickard Günter. En pjäs som vi för övrigt är omåttligt stolta över då Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur två veckor efter vår premiär på Teater Galeasen 2004.
Under 2015 gästade vi Scenkonstbiennalen i Malmö med "Vår Klass" av Tadeusz Slobodzianek i regi av Natalie Ringler. Föreställningen hade innan dess turnerat i Sverige och Finland och spelat bl.a. för skolklasser.

Under 2013 nominerades Teater Galeasen till DN:s kulturpris–scenkonst och erhöll Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris. Motiveringarna löd:

"TEATER GALEASEN i Stockholm för att de i 30 år har varit först med allt och för alltid förändrat synen på vad svensk teater kan vara. Med dramatiker som Cartwright, Norén, Srbljanovic, Jelinek eller Fassbinder fram till årets uppsättning av Slobodzianeks Vår klass, i samarbete med Dramaten, har man gestaltat vår tid och dess underströmmar med pjäser och regissörer som provocerat, hettat och ifrågasatt. Under teaterchefen Sophia Artin lever den konstnärliga intuitionen vidare och under hård kulturpolitisk press kämpar Galeasen också solidariskt för alla Stockholms frigruppsteatrar."

"Teater Galeasens ”Vår klass” var förra årets starkaste föreställning. I 30 år och med säker konstnärlig intuition har teatern hittat pjäserna som speglar vår tids mest brännande frågor och regissörerna och skådespelarna som utmanar med dem." 

Vår ambition är att envist fortsätta söka, förnya vår estetik och producera fler föreställningar om ödet att vara människa – gärna med ett brutalt utryck lånat från verkligheten.

Teater Galeasen har stöd från Statens Kulturråd och Kulturförvaltningen Stockholms Stad.

galeasen_fasad

BESÖKSADRESS

Slupskjulsvägen 30-32
Skeppsholmen

TEATERCHEF

Sophia Artin - sophia(at:)galeasen.se

PRODUCENT

Joakim Bayoumi Karlsson - joakim.b.karlsson(at:)galeasen.se

SCENMÄSTARE

Anette Tarstad - anette(at:)galeasen.se

PRODUKTIONSKONTOR

teater(at:)galeasen.se

Kontor: 08-611 00 30
Teaterchef: 08-611 09 20
Postadress:
Slupskjulsvägen 32, 111 49 Stockholm
Postgiro: 39 531-9

HYRA GALEASEN
Önskar ni hyra teatern vänligen kontakta oss för pris och mer information.