Välj år

Teater Galeasen presenterar ett nyskrivet verk av Sara Stridsberg, i regi av Rickard Günther. Konsten att falla handlar om amerikanskorna Edith Ewing Bouvier Beale och Edith Bouvier Beale och deras mor- och dotterrelation. Kring dessa personer finns ett rikt material i form av brev, filmklipp och intervjuer som inspirerat Sara Stridsberg till denna text.

Handlingen
Det är vid Atlantens kust, i East Hampton, norr om New York som de allra rikaste bor på somrarna. Lilla Edie (Ingela Olsson) och hennes mor stora Edie (Monica Stenbeck) lever i ett gammalt hus med arton rum som långsamt har förfallit de senaste två decennierna. Tvättbjörnar och katter rör sig i huset, havsfåglar flyger in och ut genom krossade fönster. Inga nya besökare kommer längre, bara människor och drömmar från förr. Det här är moderns och dotterns rike, här är de fria och suveräna, stjärnor i sina egna liv.

Dramatikern
Sara Stridsberg är en av vår tids mest intressanta författare och dramatiker. Hon fick sitt stora genombrott 2006 med Drömfakulteten, som belönades med Nordiska Rådets litteraturpris. Stridsberg har sedan tagit emot ett flertal andra priser och varit fyrfaldigt Augustnominerad. Hon är dessutom dubbelt aktuell i höst med ytterligare en premiär på Dramaten ((Beckomberga)). Redan 2009 presenterade Teater Galeasen tillsammans med Elverket/Dramaten Sara Stridsbergs Medealand, där för övrigt Ingela Olsson gjorde sin regidebut.

Regissören
Rickard Günther är en av pionjärerna på Teater Galeasen och hans många och banbrytande uppsättningar har varit tongivande i teaterns historia och utveckling. Rickard regisserade senast på Galeasen 2004, då i Prinsessdramer av Elfriede Jelinek. Uppsättningen blev både hyllad och uppmärksammad, inte minst eftersom Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur två veckor efter premiären. Även där spelade Ingela Olsson och Monica Stenbeck två av rollerna.

Skådespelarna
Ingela Olsson var senast aktuell på Teater Galeasen 2011 med den uppmärksammade monologen Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, en pjäs som också fick en ny spelperiod på Dramatens lilla scen under hösten 2014. Monica Stenbeck var en av skådespelarna i Teater Galeasens prisade uppsättning Vår Klass 2013, liksom Johan Wahlström, som både spelat och regisserat på Galeasen ett flertal gånger genom åren.

Konsten att falla är ett samarbete med Dramaten och därmed fortsätter Teater Galeasens samverkan med nationalscenen efter senaste produktionen Vår klass.
Konsten att falla hade urpremiär på Galeasen den 5 oktober 2015.


Modern: Är du gravid?
Paus
Modern: Vad är det? Är du det? På smällen?
Dottern: Men det är väl klart att jag inte är gravid! Jag är 56 år!
Modern: Oj!
Dottern: Ja.
Modern: Hur gammal måste inte jag vara då?
Dottern: Du är jättegammal.
Modern: Tänkte bara att det kanske var Eugene.
Dottern: Ja, det är ju en teori. Bara det att Eugene försvann för fyra år sedan.
Modern: Du ser i alla fall väldigt ung ut. Du ser ännu yngre ut i den där stolliga flaggan.
Dottern: Nu blir jag glad.
Modern: Väldigt ung för att vara femtiosex. Jag tycker att du ser ut som 55.


Recensioner:

SvD | SR Kulturnytt | SVT Kulturnyheterna | Expressen | DN

Förhandsreportage:

DN

Av: Sara Stridsberg

Regi: Rickard Günther

Med: Ingela Olsson · Monica Stenbeck · Johan Wahlström

Ljus & Rum: SUTODA

Kostym: Ann Bonander Looft

Mask: Anna Olofson

Ljudbild: Tomas Björkdal

Scenmästare: Anette Tarstad

Regiassistent: Sandra Backman

Rekvisitör: Yvonne Brax Kjellström

Affischfoto: Mats Bäcker

Formgivare: Jan Larsson

Producent: Joakim Bayoumi Karlsson · Maria Edwall

Teaterchef: Sophia Artin

Förlag

Colombine