Välj år

Teater Galeasen presenterar Flyktdjur - en nyskriven pjäs av Christina Ouzounidis, i regi av Natalie Ringler. Medverkande skådespelare är Ester Claesson, Lina Englund och Staffan Göthe. Premiär den 29 september 2016.

Christina Ouzounidis nya pjäs handlar om oss. Vi som en del av jorden och naturen. Som människor och djur. Som gudomliga.
Nu har vi har brutit kontakten med allas vårt ursprung, struntat i vattendragen, bergen, haven, fälten, väderleken, faunan, zoologin, ornitologin, och vår näste. Vi famlar i våra försök att kommunicera, vi fastnar i våra identiteter, vi försöker. Är försöket värt något? Flyktdjur är en text som vrider sig kring sin egen axel, som slår knut på sig själv. Den är ett mästerverk.

"Att människor står och skriker på varandra är inte detsamma som krig, det är ett tecken på frihet, till och med värdighet. Vad är det du vill? Människor uttrycker sina åsikter, det är bra. Inte bara vissa, alla kan göra det nu."

"Samtalet kan inte hjälpa oss men underskatta för den skull inte orden."


Den hyllade och uppmärksammade dramatikern Christina Ouzounidis har skrivit ett helt nytt verk för Teater Galeasen. Galeasen har ett återkommande samarbete med Ouzounidis och har tidigare satt upp hennes pjäser Agamemnons förbannelse och Lagarna. Regissör är Natalie Ringler som står bakom en rad framgångsrika uppsättningar på teaterscener i hela Sverige. På Teater Galeasen har hon regisserat inte mindre än fyra pjäser, bl a succén Vår Klass.

De tre medverkande skådespelarna är Ester Claesson, Lina Englund och Staffan Göthe. Ester Claesson medverkade i föreställningen Winterreise, som sattes upp på Galeasen i vintras. Ester kommer närmast från Helsingborgs Stadsteater där hon har varit med i flera uppmärksammade föreställningar. Lina Englund spelade våren 2016 titelrollen i Fröken Rosita på Kulturhuset Stadsteatern. Flyktdjur blir Linas sjätte uppsättning på Teater Galeasen, hon medverkade senast i Vår klass. Staffan Göthe är en av Sveriges främsta och mest spelade dramatiker, men också verksam som skådespelare och regissör på teatrar i hela landet.


E
Nuförtiden verkar allt vara förbjudet. Får man inte ens säga att vi borde hjälpa andra? Är också det är att sätta sig över någon?
S
Vem är du att / hjälpa mig?
L
Hjälp dig själv till att börja med, varför skulle jag behöva / mer hjälp än du?
S
Är det din utbildning som berättigar dig till den där / välvilligheten?
E
Jag är så trött på den här narcissistiska hjälpsamheten.
S
Du måste ha en osunt god självkänsla som tror att det är upp till dig att bedöma vem som behöver hjälp.
E
Varför kan du inte kosta på dig att tycka illa om någon bara för att hon ber om pengar? Du kanske inte tycker om hennes blick, hennes sätt att prata, hennes röst. Är det någon skillnad på henne och andra du möter under en dag, människor du respekterar så mycket att du kan tillåta dig att tycka illa om dem innan du lärt känna dem bättre. Och ibland ännu mer då.

Av: Christina Ouzounidis

Regi: Natalie Ringler

Med: Ester Claesson · Lina Englund · Staffan Göthe

Rum/Ljus: Tobias Hagström Ståhl

Kostym: Matilda Hyttsten

Mask: Anna Olofson

Musik: Christian Gabel