Föreställning Ett filmat verk i 10 scener

Pressröster om de filmade scenerna:
"YPPERSTA GALEASEN-KLASS" DN
"GÅR RÄTT IGENOM RUTAN" SvD
"DJÄVULSKT SKICKLIG ENSEMBLE" Expressen

Pressröster om live-föreställningen:
"SUBTILT FASTNÅLAT I SAMTIDEN" DN
"EUFORISKA ÖGONBLICK" SvD
"SYNNERLIGEN VÄLVALD PJÄS" Aftonbladet

 

Sensommaren 2020. Ett soldränkt Skeppsholmen. En spelsugen ensemble. Vår storsatsning "Irakisk Kristus" skall äntligen få nypremiär. Ett sjukdomsbesked. Verkligheten gör sig påmind. Den stora uppladdningen, den stora inandningen mynnar ut i ett... ingenting. Ett tomrum, ett vakuum, ett intet. Repetitionsperioden avbryts, nypremiären ställs in. Teatern förblir låst och släckt, scenen ekar tom. Men vi då? Vi som vill arbeta men inte kan, vi som vill skapa men inte får, vi som aldrig lämnade ön, som vägrade gå tillbaka över bron, vad händer med oss som blev kvar?

Teater Galeasen presenterar Är det krig än av Mikhail Durnenkov

Föreställningen Irakisk Kristus vilar i väntan på bättre tider. Är det krig än kan betraktas som en bearbetningsprocess för en teater i ofrivillig stiltje. Projektet har uppstått i det glapp som pågående pandemi skapat. Vi hittade denna mörka och humoristiska pjäs som utforskar det mänskliga och omänskliga i ett samhälle under konstant hot. Dramatikern, Mikhail Durnenkov, har i solidaritetens namn upplåtit verket fritt för teatern att disponera. Det konstnärliga teamet och skådespelarna arbetade senast tillsammans med Teater Galeasens uppsättning av Irakisk Kristus.

Durnenkovs pjäs med sina tolv separata scener passar utmärkt i den digitala teaterns epok och Teater Galeasen kommer under hösten 2020 att presentera verket i filmat format. I dessa tolv fristående scener skildrar Mikhail Durnenkov en värld av oro och krisberedskap, av tassande tår och viskade ord, av människor som dukar under av verkliga eller upplevda hot. I en brokig väv av berättelser där känslan av otrygghet löper genom varje stavelse fungerar Durnenkovs text som projektionsyta för vår tids rädsla och funderingar. Vad händer när världen vänds upp och ner och det omöjliga blir möjligt, när undantagstillstånd blir vardag och allt som var främmande och absurt är normalt?

Med uppsättningen av Är det krig än fortsätter Teater Galeasen sin tradition att introducera nyskriven dramatik från Östeuropa för en svensk publik. Teatern har tidigare satt upp verk av Ivan Vyrypaev, Dorota Masłowska, Biljana Srbljanovic och Tadeusz Słobodzianek.
Mikhail Durnenkov föddes 1978 i Ryssland och har sedan debuten 2000 etablerat sig som en av Rysslands mest framstående nutida dramatiker. Hans verk har spelats över hela Ryssland och i ett flertal europeiska länder, bland annat Storbritannien, Finland och Turkiet. Durnenkov var under många år konstnärlig ledare för scenkonstfestivalen Liubimovka och har som frontfigur i rörelsen New Drama starkt influerat rysk scenkonst de senaste decennierna.

Medverkande MALIN MASES ARVIDSSON, OTTO HARGNE, KARDO MIRZA OCH FREDDY ÅSBLOM • Översättning AGNES NORLIN & KARDO MIRZA • Regi NATALIE RINGLER • Rum & ljus JENS SETHZMAN • Ljudbild & musik MIKAEL NILZÉN • Mask ANNA OLOFSON • Kostym MATILDA HYTTSTEN • Regiassistent & Dramaturg AGNES NORLIN • Grafisk form JAN LARSSON • Producent JOAKIM BAYOUMI KARLSSON • Teaterchef SOPHIA ARTIN