Teater Galeasen bildades 1983 och har verkat i mer än 30 år som en av landets ledande indieteater. Vi har en fast scen på Skeppsholmen, ett unikt scenrum i en unik Stockholmsmiljö. Hittills har gruppen producerat över 80 föreställningar, flera i nära samarbete med svenska dramatiker. Det stora genombrottet kom 1987 med "Sakrament", fritt efter Lars Norén. En föreställning som definitivt etablerade Teater Galeasen i Teatersverige.

Vår konstnärliga idé

Teatern har sedan starten befäst sin position som ett utmanande, provocerande och undersökande scenkonstkollektiv. Vi vill presentera uppsättningar som kombinerar djärva, innovativa sceniska uttryck med intelligent innehåll. Dramatik med inbyggt motstånd, som kräver engagemang och mod att låta sig utmanas. Vi har alltid strävat efter att göra angelägen, flerdimensionell och normöverskridande konst. Detta är även vårt fortsatta mål.

Europaperspektivet

Galeasen skall också fungera som ett fönster mot Europa. Vi tittar ständigt utanför Sveriges gränser efter samtida, avantgardistiska pjäser som bryter vaneseenden och överenskommelser. Vi vill vara en aktuell röst som kommenterar och reflekterar över vår samtida tillvaro och dess företeelser, inte bara det som händer i vår absoluta närhet utan också i ett större perspektiv. 

Priser och nomineringar

Gruppen håller en hög aktning internationellt, vilket turnéer i Danmark, Estland, Italien och Finland vittnar om. I Sverige har vi varit utvalda till många Teaterbiennaler, bl. a i Umeå 2005 med "Prinsessdramer" av Elfriede Jelinek i regi av Rickard Günter. En pjäs som vi för övrigt är omåttligt stolta över då Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur två veckor efter vår premiär på Teater Galeasen 2004.
Under 2015 gästade vi Scenkonstbiennalen i Malmö med "Vår Klass" av Tadeusz Slobodzianek i regi av Natalie Ringler. Föreställningen hade innan dess turnerat i Sverige och Finland och spelat bl.a. för skolklasser.

Under 2013 nominerades Teater Galeasen till DN:s kulturpris–scenkonst och och har erhållit Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris vid två tillfällen, senast 2017 för Hamlet. Motiveringen löd:

"När tiden känns ur led kommer en helt ny Hamlet för att vrida den rätt. På Teater Galeasen i Stockholm skruvar regissören Jens Ohlin och skådespelaren Hannes Meidal en 1600-talsklassiker till nyskriven dramatik, på skarp och vacker blankvers, med inspiration från William Shakespeare och den politiska samtiden i Sverige och världen. Med envis vägran att förenkla skapar de högkvalitativ mardrömsteater om verkligheten." 

Vår ambition är att envist fortsätta söka, förnya vår estetik och producera fler föreställningar om ödet att vara människa – gärna med ett brutalt utryck lånat från verkligheten.

Teater Galeasen har stöd från Statens Kulturråd och Kulturförvaltningen Stockholms Stad.

galeasen_fasad

BESÖKSADRESS

Slupskjulsvägen 30-32
Skeppsholmen

TEATERCHEF

Sophia Artin - sophia(at:)galeasen.se

PRODUCENT

Joakim Bayoumi Karlsson - joakim.b.karlsson(at:)galeasen.se

Agnes Norlin - agnes(at:)galeasen.se

PRODUKTIONSKONTOR

info(at:)galeasen.se

Kontor: 08-611 00 30

Postadress:
Slupskjulsvägen 30, 111 49 Stockholm
Postgiro: 39 531-9

HYRA GALEASEN
Önskar ni hyra teatern vänligen kontakta oss för pris och mer information.