Teater Galeasen bildades 1983 och har verkat i snart 40 år som en av landets ledande indieteatrar. Vi har en fast scen på Skeppsholmen, ett unikt scenrum i en unik Stockholmsmiljö. Hittills har gruppen producerat över 80 föreställningar, flera i nära samarbete med svenska dramatiker. Det stora genombrottet kom 1987 med "Sakrament", fritt efter Lars Norén. En föreställning som definitivt etablerade Teater Galeasen i Teatersverige.

Vår konstnärliga idé

Teatern har sedan starten befäst sin position som ett utmanande, provocerande och undersökande scenkonstkollektiv. Vi vill presentera uppsättningar som kombinerar djärva, innovativa sceniska uttryck med intelligent innehåll. Dramatik med inbyggt motstånd, som kräver engagemang och mod att låta sig utmanas. Vi har alltid strävat efter att göra angelägen, flerdimensionell och normöverskridande konst. Detta är även vårt fortsatta mål.

Europaperspektivet

Galeasen skall också fungera som ett fönster mot Europa. Vi tittar ständigt utanför Sveriges gränser efter samtida, avantgardistiska pjäser som bryter vaneseenden och överenskommelser. Vi vill vara en aktuell röst som kommenterar och reflekterar över vår samtida tillvaro och dess företeelser, inte bara det som händer i vår absoluta närhet utan också i ett större perspektiv.

Priser och nomineringar

Gruppen håller en hög aktning internationellt, vilket turnéer i Danmark, Estland, Italien och Finland vittnar om. I Sverige har vi varit utvalda till många Teaterbiennaler, bl. a i Umeå 2005 med "Prinsessdramer" av Elfriede Jelinek i regi av Rickard Günter. En pjäs som vi för övrigt är omåttligt stolta över då Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur två veckor efter vår premiär på Teater Galeasen 2004.
Under 2015 gästade vi Scenkonstbiennalen i Malmö med "Vår Klass" av Tadeusz Slobodzianek i regi av Natalie Ringler. Föreställningen hade innan dess turnerat i Sverige och Finland och spelat bl.a. för skolklasser.

Under 2013 nominerades Teater Galeasen till DN:s kulturpris–scenkonst och och har erhållit Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris vid två tillfällen, senast 2017 för Hamlet. Motiveringen löd:

"När tiden känns ur led kommer en helt ny Hamlet för att vrida den rätt. På Teater Galeasen i Stockholm skruvar regissören Jens Ohlin och skådespelaren Hannes Meidal en 1600-talsklassiker till nyskriven dramatik, på skarp och vacker blankvers, med inspiration från William Shakespeare och den politiska samtiden i Sverige och världen. Med envis vägran att förenkla skapar de högkvalitativ mardrömsteater om verkligheten."

Föreställningen #ärdetkrigän av Mikhail Durnenkov i regi av Natalie Ringler valdes ut till den digitala Scenkonstbiennalen 2021. Samma år tilldelades Natalie Ringler SvD:s Thaliapris för sina uppsättningar Irakisk Kristus och #ärdetkrigän på Teater Galeasen. Motiveringen löd:

Natalie Ringlers omtalade uppsättningar på Teater Galeasen borrar i smärtsamma frågor om hur våld, rädsla och längtan präglar oss. "Vår klass" 2013 var en milstolpe, och hon har fortsatt att skapa fantastisk ensembleteater med djärv energi som drabbar både kropp och intellekt. De aktuella "Irakisk Kristus" och "Är det krig än?" är teater när den är som bäst - djupt mänsklig och med skärvor av absurd humor.

Vår ambition är att envist fortsätta söka, förnya vår estetik och producera fler föreställningar om ödet att vara människa – gärna med ett brutalt utryck lånat från verkligheten.

Teater Galeasen har stöd från Statens Kulturråd och Kulturförvaltningen Stockholms Stad.

 

 

 

 

 

 

BESÖKSADRESS

Slupskjulsvägen 30-32
Skeppsholmen

Teatern öppnar en timma innan föreställningen börjar. Biljetter går att köpa på dörren, i mån av plats.

 

HITTA HIT

Buss 65, kliv av vid hållplatsen Östasiatiska Museet och gå ca 300 m, mot vattnet och till höger upp för backen.

Tunnelbanans blå linje till Kungsträdgården, därefter ca 10 min promenad. Tunnelbanas röda linje till Östermalmstorg, därefter ca 15 min promenad.

TEATERCHEF

Sophia Artin - sophia(at:)galeasen.se

PRODUCENT

Joakim Bayoumi Karlsson - joakim.b.karlsson(at:)galeasen.se

Agnes Norlin - agnes(at:)galeasen.se

PRODUKTIONSKONTOR

info(at:)galeasen.se

Postadress:
Slupskjulsvägen 30, 111 49 Stockholm
Postgiro: 39 531-9

HYRA GALEASEN
Önskar ni hyra teatern vänligen kontakta oss för pris och mer information.