Konsten att falla

Teater Galeasen presenterar ett nyskrivet verk av Sara Stridsberg i regi av Rickard Günther. Konsten att falla handlar om amerikanskorna Edith Ewing Bouvier Beale och Edith Bouvier Beale och deras mycket speciella mor- och dotterrelation. Kring dessa personer finns ett rikt material i form av brev, filmklipp och intervjuer som inspirerat Sara Stridsberg till denna text.
Konsten att falla har urpremiär 5 oktober. Biljetterna släpps 18 augusti.

Det är vid Atlantens kust, i East Hampton, norr om New York som de allra rikaste bor på somrarna. Lilla Eddie (Ingela Olsson) och hennes mor stora Eddie (Monica Stenbeck) lever i ett gammalt hus med arton rum som långsamt förfallit de senaste två decennierna. Tvättbjörnar och katter rör sig i huset, havsfåglar flyger in och ut genom krossade fönster. Inga nya besökare kommer längre, bara människor och drömmar från förr. Det här är moderns och dotters rike, här är de fria och suveräna, stjärnor i sina egna liv.

Sara Stridsberg är en av vår tids mest intressanta författare och dramatiker. Stridsbergs författarskap är prisat, bl.a. är hon är fyrfaldigt Augustprisnominerad. Hon är dessutom dubbelt aktuell i höst med ytterligare en premiär på Dramaten (Beckomberga).
Redan 2009 presenterade Teater Galeasen tillsammans med Elverket/Dramaten Sara Stridsbergs Medealand, där för övrigt Ingela Olsson gjorde sin regidebut.

Rickard Günther är en av pionjärerna på Teater Galeasen och hans många och banbrytande uppsättningar har varit tongivande i teaterns historia och utveckling. Rickard regisserade senast på Teater Galeasen 2004, då i Prinsessdramer av Elfriede Jelinek. En hyllad och uppmärksammad uppsättning, inte minst eftersom Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur två veckor efter premiären. Även där spelade Ingela Olsson och Monica Stenbeck två av rollerna.

Ingela Olsson var senast aktuell på Teater Galeasen 2011 med den uppmärksammade monologen Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, en pjäs som också fick en ny spelperiod på Dramatens lilla scen under hösten 2014. Monica Stenbeck var en av skådespelarna i Teater Galeasens prisade uppsättning Vår Klass 2013, liksom Johan Wahlström, som både spelat och regisserat på Galeasen ett flertal gånger genom åren.

Konsten att falla är ett samarbete med Dramaten och därmed fortsätter Teater Galeasens samverkan med nationalscenen efter senaste produktionen Vår klass.
Urpremiär 5 oktober 2015 på Teater Galeasen.
Biljetterna släpps 18 augusti.

Modern: Är du gravid?
Paus
Modern: Är du det? Är du det? Är du på smällen?
Dottern: Men det är väl klart att jag inte är gravid! Jag är 56 år!
Modern: Oj!
Dottern: Ja.
Modern: Hur gammal måste inte jag vara då?
Dottern: Du är jättegammal.
Modern: Tänkte bara att det kunde vara Tom.
Dottern: Ja, det är ju en teori. Bara det att Tom dog för åtta år sedan.
Modern: Just det, tiden springer fram som en galen märr. Du ser i alla fall väldigt ung ut. Du ser ännu yngre ut i den där stolliga flaggan.
Dottern: Nu blir jag glad.
Modern: Väldigt ung för att vara femtiosex. Jag tycker att du ser ut som 55.

AV: SARA STRIDSBERG
REGI: RICKARD GÜNTHER
MED: INGELA OLSSON · MONICA STENBECK · JOHAN WAHLSTRÖM
LJUS & RUM: SUTODA
KOSTYM: ANN BONANDER LOOFT
MASK: ANNA OLOFSON
LJUDBILD: TOMAS BJÖRKDAL
SCENMÄSTARE: ANETTE TARSTAD
REGIASSISTENT: SANDRA BACKMAN
REKVISITÖR: YVONNE BRAX KJELLSTRÖM
AFFISCHFOTO: MATS BÄCKER
FORMGIVARE: JAN LARSSON
PRODUCENT: JOAKIM BAYOUMI KARLSSON · MARIA EDWALL
TEATERCHEF: SOPHIA ARTIN
I SAMARBETE MED DRAMATEN