Välj år

Tiden är ur led

Vår kritikerrosade och prisbelönta uppsättning av HAMLET fick en ny, efterlängtad spelperiod under våren 2019. Jens Ohlin och Hannes Meidal har helrenoverat den smått arketypiska pjäsen och fick SvD:s Thaliapris för sin nytolkning. Urpremiären skedde på Teater Galeasen den 7 mars 2017 och vi spelade sedan för utsålda hus hela våren. Föreställningen tilldelades också Svenska teaterkritikers förenings teaterpris med motiveringen:

När tiden känns ur led kommer en helt ny Hamlet för att vrida den rätt. På Teater Galeasen i Stockholm skruvar regissören Jens Ohlin och skådespelaren Hannes Meidal en 1600-talsklassiker till nyskriven dramatik, på skarp och vacker blankvers, med inspiration från William Shakespeare och den politiska samtiden i Sverige och världen. Med envis vägran att förenkla skapar de högkvalitativ mardrömsteater om verkligheten.

Uppsättningen filmades och visades på Folkets Hus och Parkers biografer över hela landet under hösten 2017 samt i SVT och på SVTPlay. Filmversionen kommer att visas igen under Scenkonstbiennalen 2019 som arrangeras i slutet av maj i städerna Sundsvall och Härnösand. Galeasens HAMLET är alltså en av de utvalda produktionerna som utgör biennalens program.

Konstellationen Ohlin/Meidal startade sitt samarbete på Galeasen redan 2006 i produktionerna "Kafka" och "Den bergtagna" som vi samproducerade med Strindbergs Intima Teater. De arbetar i sin egen tradition med nytolkningar av klassiska verk, t.ex. Strindberg och Schiller. Senast gjorde duon "Faust" som spelades på Dramaten under hösten 2018.

Pressröster:
"MÅSTE SES" DN
"HELT OCH FULLT FÖRFÖRD" Expressen
"POLITISK THRILLER" SvD
"STOR ANVÄNDBAR KONST" Kulturnytt P1
"LANDAR MITT I SAMTIDEN" Aftonbladet
"SÅ INTELLIGENT GESTALTAD" Sydsvenskan

"Å, herregud! Där är du ju! Du lever! Jag hade en så vedervärdig dröm. Min farbror Claudius var plötsligt frisläppt från källarhålet där han suttit fången. Jag drömde att min farbror stod i Tornet och kastade min far mot avgrunden. Jag drömde att min far var död, och Claudius tog över rikets tron, till folkets jubel. Jag drömde att jag, när jag fick beskedet föll samman och begravdes i mig själv, förlamad av ohygglig, namnlös skräck. Jag drömde att jag sov i tusen år, men vila fann jag inte i min sömn. Jag sökte efter dig, jag skrek: var är hon? Ni måste väcka mig, jag måste veta att hon är kvar, att inget ont har skett. Och då kom du och la din hand i min."

"Vem älskar inte Hamlet? Vem vill inte vara i hans närhet? Tänk om jag var som han: en man som formulerar kloka tankar och teorier, framlever sitt liv med rynkad panna, näsan djupt begravd i svåra böcker, sysselsatt med frågor som som flyger högt över den verklighet vi dödliga har satts att leva i."

Av: Jens Ohlin/Hannes Meidal
Regi: Jens Ohlin
Med: Hannes Meidal, Cecilia Nilsson, Per Sandberg, Yngve Dahlberg, Otto Hargne,  Simon Reithner/Jonatan Rodriguez/Jens Ohlin, Agatha Bergman Blücher/Gerda Englund/Naima Josefsson
Rum: Joakim Bayoumi Karlsson/Jens Ohlin
Ljus: Linus Fellbom
Kostym: Matilda Hyttsten
Mask: Ulrika Ritter
Rekvisita: Yvonne Brax Kjellström
Musik: Foad Arbabi
Ljuddesign: Anette Tarstad
Konstruktör: Kaj Primus
Affisch- och pressfoto: Mats Bäcker
Porträttfoto: Cato Lein
Formgivare: Jan Larsson
Regiassistent: Anna-Lo Fjellström/Agnes Norlin
Sufflör: Embla Hane
Scenmästare: Fabian Grytt
Producent: Isabelle Björklund, Joakim Bayoumi Karlsson
Teaterchef: Sophia Artin

Uppsättningen skedde i samarbete med Dramaten.