Föreställning - Urpremiär 4 mars 2024
Längd ca 1:30 h, ingen paus.

”det är riktigt bra gjort...magnifikt storskalig” Lars Ring, SvD
"hur rolig som helst" Jenny Teleman, P1 Kulturnytt
"symboltätt drama med lysande komik" Pernilla Weichel, Kulturbloggen
"ett bedårande relationsdrama" Anna Hedelius, SVT Kulturnyheterna
"en fest på scenen" Kristina Lindquist, DN

EN GRAV FÖR TVÅ (Antigone i Kolonos)

av SARA STRIDSBERG
regi NATALIE RINGLER
med LINA ENGLUND, JOHAN RABAEUS OCH MAJA RUNG

"Vi är väl inte på väg någon särskild stans? Bara bort väl. Vi vet inte ens var vi är. Eller vet du?"

En familj på flykt där sönerna är på väg att slå ihjäl varandra. Alla i familjen är skingrade för vinden, mamman har redan gett sig av in i döden för egen hand. I deras gamla land var pappan kung, nu är han ingen, nu är han en misstänkt brottsling och en anonym gammal tiggare som irrar omkring utanför Aten med sin dotter som försöker hitta en sista plats för honom att vistas på. Hans namn är Oidipus by the way.

Många år senare kommer dottern att dyka upp utanför i Thebe inför ännu konung och bli vår tids Antigone. Men ännu är hon och hennes pappa i den brännande solen någonstans i ingenmanslandet mellan Aten och resten av världen.

Det här är bara ett litet uppehåll på vägen till evigheten.

"Vem märker en enda liten gubbe och hans ännu mindre dotter? Man kan väl få lägga fram sin sak? Söka någon sorts tillstånd."

 

PJÄSEN
Sara Stridsberg har skrivit En grav för två: Antigone i Kolonos som får sin urpremiär på Teater Galeasen. Det är ett tätt kammarspel på gående fot om spåren av familjen i det egna jaget, om ansvar och arv, om gemensamma minnen och allt som kommer upp till ytan när man anar att samtalen är räknade. Stridsbergs pjäs är en betraktelse och en uppgörelse, både nutida och evig i sitt utforskande av längtan och plikt, av det flyktiga livet och den aldrig upphörande evigheten.

DRAMATIKERN
Sara Stridsberg är en av landets främsta dramatiker och författare. Hon är flerfaldigt prisad för sina verk och har bland annat tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och Europeiska unionens litteraturpris. Teatern har tidigare samarbetat med Sara Stridsberg i Konsten att falla i regi av Rickard Günther 2015.

REGISSÖREN
Natalie Ringler har regisserat ett flertal omtalade och rosade uppsättningar på Teater Galeasen. Vår klass hade premiär 2013 och blev en milstolpe för teatern. För uppsättningarna Irakisk Kristus 2020 och #ärdetkrigän 2021 tilldelades Ringler Thaliapriset.

SKÅDESPELARNA
Lina Englund, som återkommande arbetat på Teater Galeasen sedan år 2000, gör rollen som Dottern, och Fadern spelas av Johan Rabaeus som står på Galeasens scen för första gången. Maja Rung som återkommer till teatern för tredje gången kompletterar ensemblen.


TEAM
scenografi och kostym ZOFI LAGERMAN
ljus TOBIAS HALLGREN
mask ANNA OLOFSON
rekvisita ELLIE LAGERMAN
musik PELLE OSSLER OCH CHRISTIAN GABEL
affischfoto MARKUS GÅRDER
porträttfoto CATO LEIN
föreställningsfoto BENGT WANSELIUS
form JAN LARSSON
dramaturg AGNES NORLIN
regiassistent FREDRIC ODENBORG
ljuddesign SOLE GIPP OSSLER
producent JOAKIM BAYOUMI KARLSSON
teaterchef SOPHIA ARTIN
förlag COLOMBINE TEATERFÖRLAG

Konst är ingen produkt – publiken är ingen kund.