#ärdetkrigän av Mikhail Durnenkov

Ett filmat verk i 10 scener – och en liveföreställning

Föreställningen Irakisk Kristus vilar i väntan på bättre tider. #ärdetkrigän kan betraktas som en bearbetningsprocess för en teater i ofrivillig stiltje. Projektet har uppstått i det glapp som pågående pandemi skapat. Vi hittade denna mörka och humoristiska pjäs som utforskar det mänskliga och omänskliga i ett samhälle under konstant hot. Dramatikern, Mikhail Durnenkov, har i solidaritetens namn upplåtit verket fritt för teatern att disponera. Det konstnärliga teamet och skådespelarna arbetade senast tillsammans med Teater Galeasens uppsättning av Irakisk Kristus.

Durnenkovs pjäs med sina tolv separata scener passar utmärkt i den digitala teaterns epok och Teater Galeasen kommer under hösten 2020 att presentera verket i filmat format. I dessa tolv fristående scener skildrar Mikhail Durnenkov en värld av oro och krisberedskap, av tassande tår och viskade ord, av människor som dukar under av verkliga eller upplevda hot. I en brokig väv av berättelser där känslan av otrygghet löper genom varje stavelse fungerar Durnenkovs text som projektionsyta för vår tids rädsla och funderingar. Vad händer när världen vänds upp och ner och det omöjliga blir möjligt, när undantagstillstånd blir vardag och allt som var främmande och absurt är normalt?  Med uppsättningen av #ärdetkrigän fortsätter Teater Galeasen sin tradition att introducera nyskriven dramatik från Östeuropa för en svensk publik. Teatern har tidigare satt upp verk av Ivan Vyrypaev, Dorota Masłowska, Biljana Srbljanovic och Tadeusz Słobodzianek.

Mikhail Durnenkov föddes 1978 i Ryssland och har sedan debuten 2000 etablerat sig som en av Rysslands mest framstående nutida dramatiker. Hans verk har spelats över hela Ryssland och i ett flertal europeiska länder, bland annat Storbritannien, Finland och Turkiet. Durnenkov var under många år konstnärlig ledare för scenkonstfestivalen Liubimovka och har som frontfigur i rörelsen New Drama starkt influerat rysk scenkonst de senaste decennierna.


Pressbild #ärdetkrigän Foto: Jens Sethzman
På bilden från vänster: Malin Mases Arvidsson, Otto Hargne, Kardo Mirza, Freddy Åsblom


Pressbild #ärdetkrigän Foto: Jens Sethzman
På bilden från vänster: Malin Mases Arvidsson, Kardo Mirza, Otto Hargne, Freddy Åsblom


Pressbild/Affischbild #ärdetkrigän
Foto: Jens Sethzman

Medverkande MALIN MASES ARVIDSSON, OTTO HARGNE, KARDO MIRZA OCH FREDDY ÅSBLOM
Av Mikhail Durnenkov
Översättning AGNES NORLIN & KARDO MIRZA
Regi NATALIE RINGLER
Rum & ljus JENS SETHZMAN
Ljudbild & musik MIKAEL NILZÉN
Mask ANNA OLOFSON
Kostym MATILDA HYTTSTEN
Dramaturg & regiassistent AGNES NORLIN
Grafisk form JAN LARSSON
Foto Jens Sethzman
Producent JOAKIM BAYOUMI KARLSSON
Teaterchef SOPHIA ARTIN

Premiär: 11 oktober 2020

För mer information kontakta:
Teaterchef Sophia Artin, sophia@galeasen.se, 070-610 57 12
Teater Galeasen. Slupskjulsvägen 30-32 Skeppsholmen, 08-611 00 30.