Dansen

Skrolla för pressbilder!

Premiär 25 september 2023

På Teater Galeasen

 Av Ivan Vyrypaev

Regi Olof Hanson

 Igår kväll köpte jag ett stycke fläsk på marknaden, gick hem, skar till en bit och började tugga. Och tugga. Jag kunde faktiskt tugga i mig en hel bit rått fläskkött. Och det är så jag vill inleda min redogörelse för vad dansen är.”

I ett enskilt besöksrum på ett kommunalt sjukhus samlas en brokig skara för att vaka och vänta, kanske sörja och sakna. Katja, Andrej, mamman och väninnan talar om livet, dess mening och ändlighet, de talar om sorgen, förlusterna, om kärleken. Mest av allt tycks de tala om dansen, dansen med stort D, Katjas dans. Dansen gäckar och fascinerar, den sägs ha uppkommit som en hyllning till smutsen och fasan, till det förvridna och tragiska, men ingen verkar helt kunna förstå eller förklara dansen, inte ens dansösen själv.

”Vi är födda till att dansa och hela vårt liv är bara dans, vare sig vi vill det eller inte. När du äter eller går till jobbet eller slaktar en gris eller har sex eller fixar med bilen utför du dansen.”

Ivan Vyrypaev, född 1974 i Irkutsk, har skrivit en sällsam och vacker pjäs som utforskar den mänskliga existensens villkor, lycka och elände. Livet ställs mot döden, provokativa politiska kommentarer avlöser utslitna kärleksförklaringar, och bråddjupa filosofiska resonemang blandas med de mest banala och pretentiösa utsagor. Dansen är skriven 2010 och blir Teater Galeasens tredje Vyrypaev-uppsättning i regi av Olof Hanson, efter de tidigare föreställningarna Illusioner (2014) och Omfamningar (2017).

Ivan Vyrypaev 2023
Ivan Vyrypaev har avsagt sig sitt ryska medborgarskap och är sedan maj 2023 anhållen i sin frånvaro för att sprida falsk information om den ryska armén.

I ett öppet brev daterat den 8 mars 2022 med rubriken Letters to the Russian theatres skriver Vyrypaev att den stat som finansierar de ryska teatrarna är samma stat som för ett brottsligt krig mot det ukrainska folket, och att han har bestämt sig för att donera all royalty från de ryska teatrarna till stödfonder för Ukraina. Han skriver: ”Jag gläder mig åt att pengarna från den ryska statens kulturbudget på det här sättet rättmätigt tillfaller dem som lider och har lidit av Rysslands barbariska attacker” och vidare att de ryska teaterbesökare som köper biljett till uppsättningar av hans pjäser ska veta att de därigenom bidrar till att kompensera för den ”fruktansvärda skada som Ryssland orsakar Ukraina.”

”Det känns som ett glödgat järnstycke i hjärtat. Det kan bli så ibland. Men det går över. Uff! Nu släpper det.”

Biljetterna är släppta!

DANSEN

Av Ivan Vyrypaev
Regi                                     Olof Hanson
Översättning                    Nils Håkanson

I rollerna:
Katja                                   Frida Beckman
Andrej                                David Rangborg
Kvinnan                             Sandra Huldt
Alina Pavlovna                 Ia Langhammer
Sjuksköterskan                Emil Hernried
Musiker                              Sole Gipp Ossler

Ljus                                     Tobias Hallgren
Scenografi/kostym          Matilda Hyttsten
Mask                                   Anna Olofson
Musik och teknik              Sole Gipp Ossler
Musik                                  Mikael Nilzén
Koreografi                          Ossi Niskala
Sufflör                               Fredric Odenborg
Dramaturg och regiassistent Agnes Norlin
Producent                       Joakim Bayoumi Karlsson
Teaterchef                       Sophia Artin

Pressbilder DANSEN:

Fria att använda i samband med recension eller reportage/artikel. Klicka för att förstora och ladda ner. Fotografens namn måste anges.

Dansen. Foto: Markus Gårder. På bilden från vänster: Frida Beckman, Ia Langhammer, Emil Hernried, David Rangborg och Sandra Huldt.

 

Dansen. Foto: Markus Gårder. På bilden från vänster: Ia Langhammer och Frida Beckman.

 

Dansen. Foto: Markus Gårder. På bilden: Frida Beckman

 

Dansen. Foto: Markus Gårder. På bilden från vänster: Sandra Huldt och David Rangborg.

 

Dansen Affischbild. Foto: Mats Bäcker. Form: Jan Larsson.


För mer information kontakta:
Teaterchef Sophia Artin, sophia@galeasen.se, 070-610 57 12