Välj år

TRUST AV FALK RICHTER
PREMIÄR 11 FEBRUARI 2013
REGI ANNIKA SILKEBERG
MED ALEKSA LUNDBERG, ANNA-LENA HEMSTRÖM OCH ALEXANDRA DROTZ RUHN

Med en rasande besatthet har Falk Richter skapat TRUST, en hisnande, tragisk och rolig text - iscensatt, regisserad och koreograferad i en scenografi av kilometervis med tejp.

En text om att förlora sin älskade
En text om att förloras i den ekonomiska krisen

Om TILLIT till människor
Om TILLIT till pengar

En man blir lämnad av en kvinna. En människa faller sönder. "Jag är som pengar.

Falk Richter är en av Tysklands viktigaste, samtida dramatiker som översatts till över 20 språk och satts upp över hela världen och nu för första gången spelas i Sverige. Översättning och regi står Annika Silkeberg för.
Richter fascineras i denna pjäs av kollaps, i synnerhet sammankopplingarna mellan ekonomisk och social kollaps och hur symptomen av dessa större skeenden också påverkar detaljerna i enskilda individers liv. TRUST hade sin urpremiär i Berlin 2009.

TRUST utspelas i det offentliga rummet, på flygplatsen, i konferensrummet, vid golfbanan ingen spelar på för att den inte ska bli sliten och därigenom sjunka i värde. I en poetisk rytm möter vi människor som försöker finna sig tillrätta i den globala ekonomin där de humanistiska värdegrunderna är satta ur spel.

Vad kan vi lita på? Om marknaden tillskrivs naturlagens egenskaper, går den då att påverka? Har vi ens möjlighet att förstå det system som styr vår verklighet? Varför blir det ingen revolt när obscena mängder pengar förflyttas från skattebetalare till privata aktörer med stora vinstintressen? Vad är en kropp som ingen vidrör?

UTDRAG UR TRUST MANUS:
Lita på mig. Ja, jag vet att jag bedragit dig totalt, men jag gör inte om det, verkligen, jag svär, efter allt som har hänt kan du från och med idag verkligen lita på mig. Ja, jag vet att jag tog din bilnyckel på nattduksbordet och körde in i ett träd tillsammans med Fred och att ditt konto är länsat, jag är ledsen, men jag hade alla de där skulderna för att Fred helt enkelt är så dyr men sexet med dig har helt enkelt varit så dött sista åren och Fred var på något vis, jag vet inte, så annorlunda, så kraftfull på något vis och han hade så mycket tid också och när han inte hade tid fanns ju alltid Alfredo eller Dominik eller Francesco och de var så dyra allihop och de ville ha bilar allesammans och då gav jag dem helt enkelt din, alltså den tredje av de fyra, alltså en är fortfarande kvar, var kvar, den glömde jag på vägen hit idag eller sålde, jag vet inte riktigt eller lät den stå bara, för det var kö, men, men det ska bli ändring på det, ärligt, LITA PÅ MIG, från och med imorgon bitti eller säg senast i övermorgon


Recensioner:

SvD | Aftonbladet | nummer.se | UNT | Kulturnytt P1

Video:

Trailer | Från repetitionerna

Av: Falk Richter

Medverkande: Alexandra Drotz Ruhn · Anna-Lena Hemström · Aleksa Lundberg

Översättning / regi: Annika Silkeberg

Scenograf / ljus / kostym: Jenny André

Originalmusik / video: Fredrik Arsæus Nauckhoff

Koreografi: Alexandra Drotz Ruhn

Mask: Anna Olofson

Pressfoto: Mikael Silkeberg

Affischfoto: Maria Wretblad

Formgivning: Jan Larsson

Scenografiassistent: Ann-Marie Fritiofsson

Produktionsass. / sufflering: Sandra Backman

Teaterteknik: Mika Knutsson

Produktion: Anna-Karin von Malmborg · Joakim Karlsson · Garp

Teaterchef: Sophia Artin

Förlag

Nordiska ApS

Med stöd av: Teater Galeasen har verksamhetsstöd från Statens Kulturråd och Kulturförvaltningen Stockholms Stad. Galeasens största sponsorer är alla vi som arbetar på teatern.

Tack till: Samuel Hermelin, Kaj Primus, Stones Musik, Tommy Lindström, Maria Valentin, Agneta Loge-André och SUTODA.

Längd: 1,40 min