Välj år

HISTORIA I XIV LEKTIONER

VÅR KLASS är Teater Galeasens i särklass största succé genom tiderna. Uppsättningen har rönt stor uppmärksamhet, även utanför Sveriges gränser, och hyllades av en enig kritikerkår efter premiären i september 2013. Föreställningen stod också i fokus när kulturredaktionerna summerade nämnda teaterår och Galeasen nominerades bl.a. till DN:s Kulturpris och mottog Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris.

VÅR KLASS är skriven av Tadeusz Slobodzianek, en internationellt erkänd dramatiker, regissör, teaterchef och Polens kanske mest kända teaterprofil.
I pjäsen får vi följa en polsk skolklass på tio barn - bestående av både katoliker och judar - från början av 1930-talet fram till vår tid.
Smärtpunkten är det som utspelade sig i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941. Den varma sommardagen mördade den ena halvan av byns befolkning den andra. Massakern utgjorde kulmen på en rad antijudiska pogromer som genomfördes efter Tysklands anfall på Sovjetunionen 1941, vilka i sin tur hade ockuperat delar av Polen sedan 1939. Demokratin och självstyret i landet var med andra ord helt satt ur spel. I sextio år löd historieskrivningen att det var tyskarna som gjorde det. Idag vet vi att det var byborna själva, alltså grannar som mördade grannar. De som inte själva var med stod bredvid och tittade på.

Men pjäsen skildrar inte enbart en historisk katastrof. Ytterst handlar VÅR KLASS om något så svårt som hur och vad det är att vara människa; det är inte en historia om ondska kontra godhet utan ett klarläggande av ett förlopp som inbegriper både offer och förövare. Ingen mänsklig relation är enkel, ingen är enbart skyldig eller oskyldig.

Kan hända är Slobodzianeks pjäs särskilt viktig för oss i Sverige, eftersom vi i så hög grad saknar egna minnen och upplevelser av krig och faktiskt också närkontakt med vår europeiska historia. Vi tror gärna att det inte handlar om oss. Det gör det förstås. Att vara neutral, passiv, åskådare - eller att glömma - är ju också det en aktiv handling. Och även om de historiska förutsättningarna har förändrats är de mänskliga mekanismer som är i rörelse i pjäsen, tyvärr, inte historiskt unika. Det räcker med att vi påminner oss om vad som händer på många platser runt om i världen just nu.

VÅR KLASS är en pjäs som inte släpper taget om en. Den är oroande, fruktansvärd, skoningslös. Och absolut nödvändig.

Pjäsen har spelats i stora delar av världen, bl.a. i London, Tokyo, Toronto, Chicago, Warszawa, New York och Budapest.
Skandinavisk urpremiär skedde på Galeasen 27 september 2013.
Under våren 2015 presenterade vi en ny, gedigen spelperiod där vi också, i och med vårt samarbete med Postkodlotteriets Kulturstiftelse, gav möjlighet för skolorna att se föreställningen.

Vi åkte också på turné i Sverige och Finland med både offentliga föreställningar och skolföreställningar, detta i samarbete med Riksteatern.


Recensioner:

DN | SvD | Kulturtidskriften CORA | nummer.se | Expressen | Kulturnytt P1 | Borås Tidning

Länkar:

Expressen

Av: Tadeuzs Slobodzianek

Med: Carl Magnus Dellow · Lina Englund · Joakim Gräns / Hannes Meidal · Peter Luckhaus · Lena Nilsson · Claes Ljungmark / Pierre Wilkner · Michael Jonsson / Simon Reithner · Monica Stenbeck · Johan Wahlström · Freddy Åsblom

Regi: Natalie Ringler

Översättare: Jarema Bielawski

Rum & Ljus: SUTODA

Kostym: Zofi Nilsson

Mask: Anna Olofson

Rekvisitör: Yvonne Brax Kjellström

Kompositör: Pelle Ossler

Ljudbild: Rasmus Persson

Musikproducent: Christian Gabel

Regiassistent: Sandra Backman

Kostymassistent: Johanna Frostling

Tekniker: Anette Tarstad

Pressfoto: Dan Hansson

Affischfoto: Cato Lein

Foajéansvarig: Yrsa Andrée

Producent: Joakim Bayoumi Karlsson

Teaterchef: Sophia Artin

Förlag

Nordiska ApS

I samarbete med: Dramaten, Polska Institutet, Riksteatern och Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse

Längd: ca 3 tim inkl paus