Välj år

Teater Galeasen presenterar en föreställning av Elfriede Jelinek i regi av Christina Ouzounidis.

Handlingen
Winterreise är en vinterresa utan glittrande snölandskap. Det är en nedstigning i ett förfruset Europa präglat av finansiella bortgiften, otacksamma främlingar och flickebarn instängda i källarhålor. Pjäsen är en djupt personlig röst och i sin precision en svindlande analys av en självförhärligande patriarkal västerländsk civilisation, där till sist själva sorgesången ljuder som det enda hoppet om en tänkbar existens. Med Jelineks beska humor möter vi en skoningslös uppgörelse med samtiden.

Dramatikern
Elfriede Jelinek är en österrikisk dramatiker och romanförfattare. Teater Galeasen var bland de första att introducera hennes dramatik i Sverige. Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur 2004, två veckor efter att Galeasen haft premiär på hennes pjäs Prinsessdramer.
Under 2009 genomfördes ett unikt samarbete mellan Teater Tribunalen och Galeasen där vi satte upp Ulrike Maria Stuart i regi av Mellika Melani.
Elfriede Jelineks dramatik har bl.a. beskrivits som ett musikaliskt flöde av röster och motröster som blottar det absurda i samhällets klichéer och tvingande makt.

Regin och idén
Christina Ouzounidis är dramatiker och regissör och en av grundarna bakom konstnärskollektivet Teatr Weimar i Malmö. Hon har uppmärksammats för pjäser som Heterofil och Vit, rik, fri. Detta är fjärde gången som Galeasen samarbetar med Christina. Vi har tidigare satt upp hennes pjäser Agamemnons förbannelse och Lagarna. Med den senare var vi dessutom representerade på Teaterbiennalen i Gävle 2011.

Petra Fransson är skådespelare och har arbetat återkommande med såväl Elfriede Jelineks som Christina Ouzounidis dramatik, bl.a. medverkade hon i uruppförandet av Heterofil. Efter de rosade monologföreställningarna Rosamunde och Väggen avslutar Winterreise en trilogi uppsättningar på texter av Jelinek vilka behandlar frigörelse och ambivalens.

Av: Elfriede Jelinek

Översättning: Maria Tellander

Regi: Christina Ouzounidis

Med: Ester Claesson · Petra Fransson · Daniel Nyström

Musik: Ole Lützow Holm

Piano: Anna Christensson

Rum/Kostym: Jenny Ljungberg

Rum/Ljus: Mira Svanberg

Mask: Anna Olofson

Regiass: Anna-Lo Fjellström

Scenmästare: Anette Tarstad

Förlag

Nordiska ApS

I samarbete med: Teaterhögskolan i Malmö

Med stöd av: Kulturbryggan och Konstnärsnämnden

Längd: 3 tim inkl 20 min paus