Välj år

Hamlet

Vinnare av Svenska Teaterkritikers Förenings Kritikerpris 2017 med motiveringen:
När tiden känns ur led kommer en helt ny Hamlet för att vrida den rätt. På Teater Galeasen i Stockholm skruvar regissören Jens Ohlin och skådespelaren Hannes Meidal en 1600-talsklassiker till nyskriven dramatik, på skarp och vacker blankvers, med inspiration från William Shakespeare och den politiska samtiden i Sverige och världen. Med envis vägran att förenkla skapar de högkvalitativ mardrömsteater om verkligheten.

Föreställningen HAMLET av Jens Ohlin och Hannes Meidal hade sin urpremiär 7 mars 2017 och spelades för fulla hus under hela den våren. Föreställningen filmades därefter och visades på biografer runt om i Sverige och Finland som en del av Folkets Hus och Parkers utbud hösten 2017 samt sändes i SVT och SVTPlay.

Jens Ohlin och Hannes Meidal har helrenoverat den smått arketypiska pjäsen Hamlet. Konstellationen Ohlin/Meidal startade sitt samarbete på Galeasen redan 2006 i produktionerna Kafka och Den bergtagna som vi samproducerade med Strindbergs Intima Teater. De arbetar i sin egen tradition med nytolkningar av klassiska verk, t.ex. Strindberg och Schiller. Innan Hamlet gjorde duon Marodörer som spelades på Dramaten under 2015 och 2016.

Vem älskar inte Hamlet? Vem vill inte vara i hans närhet? Tänk om jag var som han: en man som formulerar kloka tankar och teorier, framlever sitt liv med rynkad panna, näsan djupt begravd i svåra böcker, sysselsatt med frågor som som flyger högt över den verklighet vi dödliga har satts att leva i.


Recensioner:

SvD "politisk thriller" | Kulturnytt P1 "stor användbar konst" | Expressen "helt och fullt förförd" | DN "måste ses"

Av: Hannes Meidal · Jens Ohlin

Regi: Jens Ohlin

Med: Agatha Bergman Blücher · Yngve Dahlberg · Gerda Englund · Naima Josefsson · Hannes Meidal · Alexander Ohakas · Simon Reithner · Per Sandberg · Monica Stenbeck

Rum: Joakim Bayoumi Karlsson · Jens Ohlin

Ljus: Linus Fellbom

Kostym: Matilda Hyttsten

Mask: Ulrika Ritter

Rekvisita: Yvonne Brax Kjellström

Musik: Foad Arbabi

Ljuddesign: Anette Tarstad

Konstruktion: Kaj Primus

Affisch - och pressfoto: Mats Bäcker

Regiassistent: Anna-Lo Fjellström

Maskassistent: Agnes Krasse

I samarbete med: Dramaten