Föreställning Urpremiär 17 oktober 2022 på Teater Galeasen

Av Jenny Tunedal och Christina Ouzounidis

Kung mor är utsedd av SR P1 Kultur till BÄST Teateråret 2022!
"Kung mor undersöker demens som ett språkligt och socialt tillstånd, och det som Galeasen skapade som ett kollektiv var ett slags ett drömspel inne i psyket, ett psyke som håller på att förstöras. Det var faktiskt otroligt!" Kristina Lindquist, scenkonstkritiker

”TVÅ STORA OCH EGENSINNIGA LITTERÄRA RÖSTERSR P1 Kulturnyt
”VIDUNDERLIG TEATER” DN
”DET VAR LÄNGE SEN JAG SÅG NÅT SÅ JÄKLA LEVANDE” Expressen
"PLÅGSAMT VACKRA SCENER” SvD

OM KUNG MOR

"Det spelar ingen roll att någon sa någonting utanför, det finns inget utanför, glöm det nu."

Ett antal människor på en inrättning. De frysta bullarna serveras på små fat med dekor runt kanten, allsång på tv:n, ett blodigt lejonhuvud, snart är det fest. Kung mor har glömt det mesta men tycks veta allt. Dagen och Natten med sina vårdande rörelser kommer och går, två tokfransar vill helst ta sig därifrån och en gammal dotter rör sig hela tiden i de rosa korridorerna. Det verkar som om hon inte har någon annanstans att ta vägen.

"Alla klarar sig, eller ingen. Det är väl uppenbart, klart som glas, korvspad, äggskal, räkornas genomskinliga skinn. Hörde du inte att jag också vill gå?"

Kung mor utspelar sig i utkanten av tillvaron, i en tid efter diagnosen. Minnena från förr grumlas av verklighetens nu, vem har skalat räkorna, kan man få ett glas vin, och har någon egentligen beställt den där taxin? Det handlar om att minnas och att glömma, om en mor och en dotter, om alla dessa figurer som dyker upp och försvinner, som trängs i ens liv eller på avdelningen eller kanske i ens sinne. Om sorg och väntan på saknaden, om att släppa taget eller hålla fast, om väntan på det som kanske kommer senare, efteråt, sedan. Om att glömma de vi älskar, om att sluta känna igen oss själva och varandra. Vet vi någonting om kärlek då – eller mer än någonsin?

"Det är fest i kväll. Vi bjuder på räksmörgås och saft. Rummet är fullt av vilda djur, en satans orkester i korridoren, äntligen, en karavan genom rummen."

Kung mor är skriven av dramatikern Christina Ouzounidis och poeten Jenny Tunedal. Pjäsen utgår från Tunedals diktbok Rosor skador, en bok om en mor som försvinner allt längre in i glömskan. Kung mor ges ut i bokform på Modernista förlag nionde september. Detta är Tunedals debut som dramatiker. Ouzounidis har återkommande spelats på Teater Galeasen och regisserade även Elfriede Jelineks Winterreise 2016.

TEAM

REGI Christina Ouzounidis

KUNG MOR Charlotta Larsson
DOTTER Hanna Edh
NATTEN, TOKFRANS Alexandra Drotz Ruhn
DAGEN, TOKFRANS Pelle Grytt

RUM & LJUS Jens Sethzman
KOSTYM Pia Gyll*
MASK Anna Olofson
KOMPOSITION Katharina Nuttall & Christian Berg
LJUDBILD Mikael Nilzén
GRAFISK FORM Jan Larsson
PORTRÄTTFOTO Jens Sethzman
REGIASSISTENT Agnes Norlin
SCENTEKNIKER Sole Gipp Ossler
PRODUKTIONSLEDARE Emma Behrendtz
PRODUCENT Joakim Bayoumi Karlsson
TEATERCHEF Sophia Artin

*Praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola

Föreställningen är ca en timme och 35 minuter utan paus.

MED STÖD AV STATENS KULTURRÅD, KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STAD, SVERIGES FÖRFATTARFOND.

 

Konst är ingen produkt – publiken är ingen kund.

 

 

 

 

 

 

 

BOKA BILJETT NU