Föreställning Premiär 12 oktober 2018
Längd 1,40 h, ingen paus

"GENIALT TAJMAD STRINDBERG" Aftonbladet
"FANTASTISK NÄRVARO OCH STYRKA" SvD
"PEKAR RAKT IN I VÅR TID" Expressen
"EN HELGJUTEN FÖRESTÄLLNING" Opulens
"MYCKET BRA SKÅDESPELARE" Kulturnytt P1
"SKYNDA ÖVER SKEPPSHOLMSBRON" Scenkonstguiden

OM PJÄSEN

Fordringsägare är ett triangeldrama mellan en kvinna och två män. Den nuvarande maken, konstnären Adolf, vet först inte vem den främmande mannen är som ställer frågor om hans äktenskap med Tekla. Det visar sig vara hustruns före detta man, Gustav, som känner sig förorättad av henne och därför har uppsökt paret för att hämnas. Gustav triggar Adolfs pyrande tvivel i syfte att splittra dem, vilket sätter igång en komplex spiral av kärlek, svartsjuka och hämndbegär.

Det finns en tidlös relationsdramatik i Strindbergs text, en omedelbarhet liksom bortom de förgrovade genuskoderna och sin tragikomiska patriarkalism. Något dråpligt mänskligt lyser fram och säger också något intressant om dramatikerns komplexa förhållande till sina roller. Själv ansåg Strindberg att just "Fordringsägare" var ett storslaget och djärvt sorgespel, han skrev stycket 1889 alldeles efter "Fröken Julie".
Fordringsägare är en pjäs för var och en som intresserar sig för relationer – för bekräftelsebehovens och stolthetens konster.

TEAM

av AUGUST STRINDBERG
regi JOHAN WAHLSTRÖM
med ANDERS BERG, CARL MAGNUS DELLOW, LINA ENGLUND
rum JOAKIM BAYOUMI KARLSSON
ljus JONATAN WINBO
kostym MATILDA HYTTSTEN
mask ANNA OLOFSON
rekvisita YVONNE BRAX KJELLSTRÖM
musik/scentekniker FABIAN GRYTT
regiass/produktionsledare FREDRIK WAHLSTRÖM
form JAN LARSSON
teaterchef SOPHIA ARTIN

I samarbete med