Föreställning - spelas hösten 2023
EXTRAFÖRESTÄLLNINGAR FRE 24 NOV KL 19:00 och LÖR 25 NOV kl 16:00!

"SKÅDESPELARNA BRILJERAR" Expressen
"STOR LYCKA" DN
"GALET ROLIG" SVD

DANSEN

AV Ivan Vyrypaev
REGI Olof Hanson

I ROLLERNA
KATJA  Frida Beckman
ANDREJ David Rangborg
KVINNAN  Sandra Huldt
ALINA PAVLOVNA  Ia Langhammer
SJUKSKÖTERSKAN  Emil Hernried
MUSIKER  Sole Gipp Ossler

Föreställningen är ca 1 timme och 35 minuter.

”Vi är födda till att dansa och hela vårt liv är bara dans, vare sig vi vill det eller inte. När du äter eller går till jobbet eller slaktar en gris eller har sex eller fixar med bilen utför du dansen.”

I ett enskilt besöksrum på ett kommunalt sjukhus samlas en brokig skara för att vaka och vänta, kanske sörja och sakna. Katja, Andrej, mamman och väninnan talar om livet, dess mening och ändlighet. De talar om sorgen, förlusterna, om kärleken. Mest av allt tycks de tala om dansen, dansen med stort D, Katjas dans. Dansen gäckar och fascinerar, den sägs ha uppkommit som en hyllning till smutsen och fasan, till det förvridna och tragiska, men ingen verkar helt kunna förstå eller förklara dansen, inte ens dansösen själv.

Igår kväll köpte jag ett stycke fläsk på marknaden, gick hem, skar till en bit och började tugga. Och tugga. Jag kunde faktiskt tugga i mig en hel bit rått fläskkött. Och det är så jag vill inleda min redogörelse för vad dansen är.”

OM DANSEN
Ivan Vyrypaev, född 1974 i Irkutsk, har skrivit en sällsam och vacker pjäs som utforskar den mänskliga existensens villkor, lycka och elände. Livet ställs mot döden, provokativa politiska kommentarer avlöser utslitna kärleksförklaringar, och bråddjupa filosofiska resonemang blandas med de mest banala och pretentiösa utsagor. Dansen är skriven 2010 och blir Teater Galeasens tredje Vyrypaev-uppsättning i regi av Olof Hanson, efter de tidigare föreställningarna Illusioner (2014) och Omfamningar (2017).

OM IVAN VYRYPAEV
Ivan Vyrypaev har avsagt sig sitt ryska medborgarskap och är sedan maj 2023 anhållen i sin frånvaro för att sprida falsk information om den ryska armén.

I ett öppet brev daterat den 8 mars 2022 med rubriken Letters to the Russian theatres skriver Vyrypaev att den stat som finansierar de ryska teatrarna är samma stat som för ett brottsligt krig mot det ukrainska folket, och att han har bestämt sig för att donera all royalty från de ryska teatrarna till stödfonder för Ukraina. Han skriver: ”Jag gläder mig åt att pengarna från den ryska statens kulturbudget på det här sättet rättmätigt tillfaller dem som lider och har lidit av Rysslands barbariska attacker” och vidare att de ryska teaterbesökare som köper biljett till uppsättningar av hans pjäser ska veta att de därigenom bidrar till att kompensera för den ”fruktansvärda skada som Ryssland orsakar Ukraina”.

”Det känns som ett glödgat järnstycke i hjärtat. Det kan bli så ibland. Men det går över. Uff! Nu släpper det.”

 

TEAM

ÖVERSÄTTNING  Nils Håkanson
LJUS  Tobias Hallgren
SCENOGRAFI OCH KOSTYM  Matilda Hyttsten
MASK  Anna Olofson
MUSIK OCH TEKNIK  Sole Gipp Ossler
KOREOGRAFI Ossi Niskala
SUFFLÖR  Fredric Odenborg
DRAMATURG OCH REGIASSISTENT  Agnes Norlin
FOTO Mats Bäcker
FORM Jan Larsson
PRODUCENT  Joakim Bayoumi Karlsson
TEATERCHEF  Sophia Artin
FÖRLAG Colombine Teaterförlag

Konst är ingen produkt – publiken är ingen kund.